Sisäänkasvaneen kynnen hoito ja ennaltaehkäisy

Jalat kylvyssä kauniissa maljassa. Kukkia kellumassa.

Työssäni teen paljon jalkahoitoja ja lähes päivittäin törmään sisäänkasvaneisiin kynsiin. Syitä sisäänkasvaneelle kynnelle ovat kynteen sattunut trauma, liian lyhyeksi leikatut kynnet (kynsipiikki), epäsopivat kengät, liian leveä kynsilevy tai kynnen reunat kääntyvät kasvaessa sisäänpäin.

Sisäänkasvaneen kynnen tunnistaa parhaiten oireista. Kynsi painaa viereisiä kynsivallia, jolloin se aiheuttaa kudoksessa punoitusta, turvotusta ja kipua. Kynsi on voinut myös jo rikkoa ihon, jolloin viereiseen kudokseen on saattanut jo kertyä märkää. Tällöin on kyse jo kynsivallintulehduksesta.

Jalkahoidossa tärkeintä on tunnistaa ongelma sekä puhdistaa erittäin tarkasti kynnen kulmat ja mahdollisuuksien mukaan viilata kulmat tylpiksi. Jos kynsi aiheuttaa jo kipua kynsivalliin, mutta iho on ehjä kynnen alta, paras apu asiakkaalle on asettaa eristeet (Copoline-vanu) kynnen kulman ja ihon väliin. Jo tulehtuneeseenkin voi laittaa eristeen, mutta siihen suosittelen Sorbact-nauhaa ja erittäin tarkat ohjeet asiakkaalle, jotta hän osaa tarpeen tullen hakeutua ajoissa lääkäriin mikäli tulehdus ei lähde paranemaan.

Työssäni teen paljon jalkahoitoja ja lähes päivittäin törmään sisäänkasvaneisiin kynsiin. Syitä sisäänkasvaneelle kynnelle ovat kynteen sattunut trauma, liian lyhyeksi leikatut kynnet (kynsipiikki), epäsopivat kengät, liian leveä kynsilevy tai kynnen reunat kääntyvät kasvaessa sisäänpäin.

 

 

Sisäänkasvaneen kynnen tunnistaa parhaiten oireista. Kynsi painaa viereisiä kynsivallia, jolloin se aiheuttaa kudoksessa punoitusta, turvotusta ja kipua. Kynsi on voinut myös jo rikkoa ihon, jolloin viereiseen kudokseen on saattanut jo kertyä märkää. Tällöin on kyse jo kynsivallintulehduksesta.

Jalkahoidossa tärkeintä on tunnistaa ongelma sekä puhdistaa erittäin tarkasti kynnen kulmat ja mahdollisuuksien mukaan viilata kulmat tylpiksi. Jos kynsi aiheuttaa jo kipua kynsivalliin, mutta iho on ehjä kynnen alta, paras apu asiakkaalle on asettaa eristeet (Copoline-vanu) kynnen kulman ja ihon väliin. Jo tulehtuneeseenkin voi laittaa eristeen, mutta siihen suosittelen Sorbact-nauhaa ja erittäin tarkat ohjeet asiakkaalle, jotta hän osaa tarpeen tullen hakeutua ajoissa lääkäriin mikäli tulehdus ei lähde paranemaan.

Jos kynnen reunaa puhdistaessa huomaa kynsipiikin, tulisi se saada jollain konstilla poistettua. Muuten se varmasti alkaa asiakasta vaivaamaan jossain vaiheessa, kun kynsi kasvaa riittävästi. Kynsipiikki on terävä kynnen osa, joka on kynnen reunan alla. Kynsipiikki syntyy useimmiten siitä, että asiakas on leikannut kynnet pyöristäen ja liian lyhyiksi. Kun kynnet leikataan pyöristäen, jää usein kynsivallin alle näkymättömiin viimeinen pala kynnen reunaa. Tämä kynnen pala lävistää lopulta ihon kynnen kasvaessa, jos sitä ei saada ajoissa hoidettua pois.

Ennaltaehkäisyssä tärkeintä on ohjata asiakkaalle oikea tapa lyhentää kynnet. Lähes kaikki näkemäni sisäänkasvaneen kynnen ongelmat olisi vältettävissä, jos asiakas malttaisi jättää kynnet riittävän pitkiksi ja käyttäisi sopivan kokoisia kenkiä. Asiakkaalle on painotettava, että kynnet on saatava riittävän pitkiksi, jotta kipukierre kynnessä ei jatkuisi ja tulehdusriski saadaan poistettua.

Liian leveä kynsilevy on enemmän lapsilla esiintyvä ongelma ja nämä vaativat herkästi lääkärin tekemän kiilaleikkauksen, jotta ongelma helpottuu.

Sisäänkasvaneet kynnenreunat hyötyvät parhaiten kynnen titaanioikaisusta. Titaanioikaisussa kynnelle kiinnitetään reunasta reunaan titaanilanka, joka oikoo kynttä suoraksi reunoista. Hoito vaatii usein kärsivällisyyttä ja kestää useista kuukausista vuoteen. Kynnen kasvaessa titaanilankaa siirretään alaspäin. Titaanioikaisu voidaan aloittaa ainoastaan terveelle kynnelle eli tulehdus ja kipu tulee hoitaa pois ennen hoidon aloitusta.

Heidi Ranta
Jalka- ja ihoasiantuntija, journalisti

Olen Heidi Ranta. This Is Beauty:llä vastaan jalkoihin sekä ihonhoitoon liittyvästä sisällöstä.

 

Minulla on oma kauneushoitola Turun Kärsämäessä, LEMPI spa & hoitola. Olen koulutukseltani sairaanhoitaja, SKY-kosmetologi, jalkahoidon at ja hierontaterapeutti. 

 

Ihon- sekä jalkojenhoito on erittäin lähellä omaa sydäntäni ja siksi vastaankin tästä sisällöstä erityisen mielelläni. Haluan tuoda kollegoilleni mahdollisimman monipuolista sisältöä ja samalla oivalluttaa näkemään uusia asioita.