INCI for dummies

Raaka-ainelistat eli INCIT ja eri raaka-aineet kosmetiikassa

Raaka-ainelistat eli INCIT ja eri raaka-aineet kosmetiikassa

Kauneudenhoitoalalla on kasvava trendi, incit. Asiakkaat ovat yhä tietoisempia tuotteiden raaka-aineista ja sekä kiinnostuneita siitä, mitä tuotteeseen onkaan laitettu. Pinnalle nousee tasaisin väliajoin erilaisia tehoraaka-aineita, joita asiakkaat hakevat sen enempää tutkimatta sopiiko tuote todella heille.

Myös meihin ammattilaisiin mahtuu niitä, joita raaka-aineasiat kiinnostaa ja joita ei.
Ammattilaisen olisi kuitenkin hyvä pysyä hieman perillä inceistä sekä niiden tulkinnoista sekä eri aineiden käyttötarkoituksista.

Muistamme kaikki varmaan, kuinka on opetettu että viisi ensimmäistä raaka-ainetta ovat ne tuotteen sielu ja sydän. Näin onkin suurimmassa osassa tuotteista.
Osaan tuotteista lisätään esimerkiksi kuivatut raaka-aineet vasta valmistusvaiheessa (raaka-aine voidaan poiminnan jälkeen kuivata säilyvyys syistä) jolloin kyseinen raaka-aine saattaakin jäädä incilistan häntäpäille,viimeisten raaka-aineiden joukkoon. Tämä ei silti vähennä kyseisen raaka-aineen funktiota, eikä sitä että raaka-ainetta olisi jotenkin liian vähän.

Toisissa poikkeustapauksissa raaka-aine voi olla niin tehoa täynnä, että se ei
yksinkertaisesti voi olla incilistan alkupäässä, koska sen liiallinen pitoisuus voisi aiheuttaa ihoärsytyksiä.

Kauneudenhoitoalalla on kasvava trendi, incit. Asiakkaat ovat yhä tietoisempia tuotteiden raaka-aineista ja sekä kiinnostuneita siitä, mitä tuotteeseen onkaan laitettu. Pinnalle nousee tasaisin väliajoin erilaisia tehoraaka-aineita, joita asiakkaat hakevat sen enempää tutkimatta sopiiko tuote todella heille.

 

Myös meihin ammattilaisiin mahtuu niitä, joita raaka-aineasiat kiinnostaa ja joita ei. Ammattilaisen olisi kuitenkin hyvä pysyä hieman perillä inceistä sekä niiden tulkinnoista sekä eri aineiden käyttötarkoituksista.

Muistamme kaikki varmaan, kuinka on opetettu että viisi ensimmäistä raaka-ainetta ovat ne tuotteen sielu ja sydän. Näin onkin suurimmassa osassa tuotteista. Osaan tuotteista lisätään esimerkiksi kuivatut raaka-aineet vasta valmistusvaiheessa (raaka-aine voidaan poiminnan jälkeen kuivata säilyvyys syistä) jolloin kyseinen raaka-aine saattaakin jäädä incilistan häntäpäille, viimeisten raaka-aineiden joukkoon. Tämä ei silti vähennä kyseisen raaka-aineen funktiota, eikä sitä että raaka-ainetta olisi jotenkin liian vähän.

Toisissa poikkeustapauksissa raaka-aine voi olla niin tehoa täynnä, että se ei yksinkertaisesti voi olla incilistan alkupäässä, koska sen liiallinen pitoisuus voisi aiheuttaa ihoärsytyksiä. Kaikilla raaka-aineilla on tuotteessa oma funktio eli tehtävä. Tuote koostuu tuotepohjasta, apuaineista sekä niistä hoitavista raaka-aineista. Ihonhoitotuotteet poikkeavat jonkin verran toisistaan. Eri ihotyypeille on olemassa omat raaka-aineensa, joista usein todistetusti/tutkitusti on hyötyä.

Ihotyypinmukainen tehoaineen valinta

  • Epäpuhdas iho nauttii mm. B3- vitamiinista (niacinamidista) sinkkisuoloista, c-vitamiinista sekä erilaisista muista hapoista. Pintakuiva iho kosteutuu hyvin hyaluronihapolla, e-vitamiinilla sekä erilaisilla kevyillä öljyillä.
  • Herkän ihon tuotteissa on harvoin vahvoja happoja tai superhoitavia raaka-aineita, sillä herkkä iho reagoi voimakkaasti liian tuhteihin tuotteisiin.
  • Herkkä iho nauttii ihoa hellivistä miedoista raaka-aineista, esimerkiksi glyserolista ja xylitolista.
  • Aikuinen iho onkin oma lukunsa, erilaisia anti-age raaka-aineita on pilvinpimein ja kuten kaikissa muissakin tuotteissa oman suosikin löytää kokeilemalla.

 

Näitä raaka-aineita voisi listata pitkän listan, faktaa on kuitenkin että se mikä sopii toiselle ei välttämättä käy kolmannelle.

Juuri tästä syystä ammattilaisen on hyvä tietää ja tunnistaa muutama raaka-aine, jotta voimme neuvoa ja opastaa asiakasta parhaamme mukaan. Muistetaan kuitenkin, että usein ihomme ovat sekoitus paria eri ihotyyppiä. Tuotteita ei kannata valita vain raaka-aineiden mukaan sokeasti, vaan kerrostaen eri raaka-aineita ja käyttäen täsmätuotteita.

Raaka-ainetärpit

Mirka P.
Ammattituotetestaaja ja journalisti

Mie oon Mirka – pohjosen oma lisäys

This Is Beauty:n tiimiin!

Tulen kirjottahan teille vähän erilaisesta näkökulmasta.
On meinaa takana useampi vuosi kauneudenhoitoalan
ammattilaisena: minulta löytyy reilusti tietämystä ihon
hoidosta, meikkauksesta sekä kampaamotyöstä.
Rakastan kaikkea glitterhömppää ja etsin aina sitä
täydellistä ripsaria…

Nopeiden arkiaamujen vastapainoksi saatan
vapaa-aikanani meikkailla kaikessa rauhassa tovin jos
toisen ja tehdä näyttäviä lookeja.

Tulen testailemaan tuotteita innolla, rehellisen mielipiteen
antaen. Kerron kenelle tuote mielestäni sopii ja toimiiko
tuote niinkuin on luvattu!