Pikaohjeet geelilakkaukseen

Violettia kynsilakkaa violetin paidan ja laventelin kanssa kauniissa valossa.

Geelilakkaus ei itsessään ole kovinkaan uusi juttu, mutta Suomessa kynsiharrastajien maailmassa se on saavuttanut nopeasti suosiota rakenne-kynsien rinnalla. Muutaman viimevuoden aikana alalla on nähty räjähdysmäinen kasvu ja lakkauksia kysytään yhä useammin samalla kun normaalien kynsilakkojen kulutus on tippunut voimakkaasti.

Geelilakkauksen vallankumous

Geelilakkaus on kevyempi versio rakennekynsistä, mutta kestävämpi normaaliin kynsilakkaan verrattuna.  Geelilakka on nopea laittaa ja se pysyy kauniina kahdesta kolmeen viikkoon halkeilematta kärjistä.  Geelilakkaus antaa pehmeille ja liuskoittuville kynsille niiden paljon kaipaamaa tukea.

Mikä geelilakkauksessa sitten on niin erityistä? Geelilakkauksen voi käydä laittamassa ammattilaisella salongissa tai näppärämmille ja tekeville henkilöille se on oiva harrastus. Kokenut tekijä loihtii lakkaamattomalle kynnelle näyttävän manikyyrin jopa puolessa tunnissa eikä lakkauksen kuivumista tarvitse odottaa. Lakkauksen poistokin sujuu kotoa käsin alumiinifoliolla sekä tilkalla asetonia.

Mitä geelilakka oikeastaan sitten on? Geelilakka on asetoniliukoista, erittäin pehmeää ja joustavaa valoaktiivista muovia. Lakan molekyylit reagoivat tiettyihin LED ja UV valoihin, joka saa lakan kovettumaan. Kun geeli on saanut riittävän ajan valoaktivointia, se kovettuu paikoilleen. Geelilakkauksessa on tärkeää kiinnittää huomiota lakkakerrosten paksuuteen. Pigmenttisten lakkojen kanssa tulee kerrosten olla riittävän ohuita, jotta valo pystyy kovettamaan kerrokset kunnolla. Huonosti kovettunut lakka jää märäksi ja tekee lakkauksesta ryppyisen. Jälkeenpäin kerroksia ei pysty kovettamaan.

Mitä geelilakkausta aloittaessa tulisi ottaa huomioon? Kunnolliset välineet ja aineet ovat kaiken a ja o. Jos tuotteet ovat huonot ei lakkaus myöskään onnistu. Rakennekynsien maailmassa ei ole oikotietä onneen. Huonosti panostaminen kostautuu kynsien laadussa ja pysyvyydessä. Kerralla vaadittavien tarvikkeiden hankkiminen voi tuntua pahalta, mutta panostus maksaa muutaman salonkikäynnin verran. Myös itse lakkojen laatuun kannattaa kiinnittää huomiota sillä kaikki lakat eivät ole yhtä hyviä. Mikä geelilakoissa maksaa on laadukkaat raaka-aineet sekä jatkuva testaus ja tutkimustyö niiden taustalla. Halvalla ulkomailta ostetut lakat voivat sisältää aineita jotka eivät ole EU-hyväksyttyjä ja aiheuttavat pitkässä käytössä allergi-soitumista.       

Allergisoitumisriskiä lisää eri sarjojen vapaa sekoittaminen keskenään, huonosti kovettunut geeli, aineiden jatkuva päätyminen iholle sekä tuotteiden käyttöohjeiden noudattamattomuus. 

Jotta lakkaus pysyisi ja toimisi mahdollisimman hyvin, sarjat ovat suunnitelleet tuotteiden toimivan saman sarjan tuotteiden kanssa. Eri sarjojen sekoittaminen voi aiheuttaa geelin pysymisongelmia kynnellä, geelikerrosten kuoriutumista irti toisistaan ja altistaa tuotteille herkistymiselle.

Yhden tuotesarjan vanki ei kuitenkaan tarvitse olla. Yhteensopimattomuuden voi välttää joko panostamalla sarjoille tarkoitettuihin alus- sekä päällyslakkoihin tai yksinkertaisesti pyyhkiä geelikerros  sille tarkoitetulla puhdistusaineella aina kun sarjaa vaihtaa kesken käytön.

Herkistyminen on kuitenkin suhteellisen harvinaista ja yleensä siitä kärsivät kauan alalla työskennelleet ammattilaiset tai henkilöt joilla on taipumus allergisoitua normaalissa arjessa käytettyihin kemikaaleihin kuten esimerkiksi pesuaineisiin.  Joten herkistymisen pelossa ei kannata turhaan olla.

Kaiken kaikkiaan geelilakkaus on hyvä tapa suojata omat kynnet, ilmaista itseään ja toteuttaa taiteellista puoltaan pienillä koristeilla, tuoda väriä arkeen ja antaa itselleen omaa aikaa tekemällä jotain kivaa itselleen.

1. Siirrä kynsinauhat huolellisesti pois kynsipediltä. Jos kynsinauhaa jää lakkauksen alle, lakkaus alkaa irrota.

2. Muotoile kynnen kärki karkealla viilalla 180/240grit. 

3. Karhenna kynnen pinta kevyesti käyttämällä buffer viilaa 100/180grit. Älä viilaa liikaa, ettei kynsi ohene turhaa.

4. Pyyhi kynnen pinta nukkaamattomalla sellulapulla ja kynsille tarkoitetulla puhdistusaineella, clenserilla.

5. Levitä ohut kerros BASE geelialuslakkaa kynnelle. Varo tuotteen joutumista iholle, muuten lakkaus saattaa irtoilla. Sulje lakkaus myös sipaisemalla kynnenkärki ettei lakkaus kuoriudu. Toista kynnen sulkeminen jokaisessa lakkausvaiheessa. Koveta UV/LED -valolla 60-120sec riippuen tuotteesta tai valosta.

6. Levitä ohut ohuehkokerros värillistä geelilakkaa kynnelle. Varo tuotteen joutumista iholle, muuten lakkaus saattaa irtoilla. Vältä paksua kerrosta, jotta lakkaus kovettuu oikein pigmenttisyydestä huolimatta. Koveta UV/LED -valolla 60-120sec riippuen tuotteesta ja valosta.

7. Levitä toinen kerros värillistä geelilakkaa kynnelle. Varo tuotteen joutumista iholle, muuten lakkaus saattaa irtoilla. Vältä paksua kerrosta, jotta lakkaus kovettuu oikein pigmenttisyydestä huolimatta. Koveta UV/LED -valolla 60-120sec riippuen tuotteesta ja valosta.

8. Levitä TOP -geelipäällyslakka kynnelle. Varo tuotteen joutumista iholle, muuten lakkaus saattaa irtoilla. Koveta UV/LED -valolla 60-120sec riippuen tuotteesta ja valosta. Lopuksi pyyhi TOP -päällyslakka nukkaamattomalla sellulapulla ja kynsille tarkoitetulla puhdistusaineella, clenserilla poistaaksesi geeleille ominainen tahmakerros.