Ihana-paha aurinko

Ihana aurinko

Auringolla on taipumus saada iho näyttämään paremmalta. Esimerkiksi atoopikolle Suomen ilmasto on karu ja siksi monen atoopikon iho voi paremmin ja näyttää paremmalta kesäaikaan. Auringolla on kyky parantaa kuivaa ihoa ja hoitaa ihottumia. Tämä on ristiriitaista, sillä oikeastihan aurinko kuivattaa ihoa. Atoopikkojen ihon parantuminen kuitenkin perustuu auringon tulehdusta ehkäisevään vaikutukseen. Jotkut atoopikot jopa suosivat ”aurinkokylpyjä” jotta iho paranisi. Auringolla saattaa olla myös akneiholle myönteinen vaikutus. Tietysti auringossa oleskelun jälkeen on hyvä muistaa myös kosteuttaa ihoa tehokkaasti, sillä rusketus ja auringon tuomat hyödyt säilyvät hyvinvoivalla iholla pidempään. Hyvä After Sun-voide sisältää esimerkiksi antioksidantteja, sekä rauhoittavaa aloe veraa ja kosteuttavia öljyjä. 

D-vitamiini

D3-vitamiinin tuotanto on yksi auringon hyvistä puolista. Tietysti D-vitamiinia saadaan myös ravinnosta ja tarvittaessa lisäravinteista. Auringosta saatavaan D-vitamiinin keräämiseen riittää jo 15 minuutin kävely auringossa, joten vitamiinivarastoja täyttääkseen auringossa ei tarvitse maata tuntitolkulla. Ihossa D-vitamiinin tuotantoprosessi syntyy UVB-säteilystä, joka käynnistää D-vitamiinin syntymisen iholla. Tämä tapahtuu tyvisolukerroksen ja okasolukerroksen keratinosyyteissä. D-vitamiinin esiaste muuttuu aktiiviseen muotoon ja pääsee vaikuttamaan myös muualla kehossa antaen kaiken D-vitamiinin hyödyn ihmiselle. Usein myös talvella kuivuvan ihon syynä voi olla ihon heikompi kyky sitoa kosteutta alhaisen D-vitamiinipitoisuuden takia, sillä ihossa on tapahtunut kalsiumtasapainon muutos. Poikkeamat ihon kalsiumpitoisuudessa aiheuttavat häiriöitä ihon luontaisen suojan muodostamisessa ja näin ihosta pääsee haihtumaan vettä enemmän, jolloin iho kuivuu. 

Kamala aurinko

Rusketus on ihon muodostama suoja UV-säteilyä vastaan. Iho yrittää siis suojata soluja lisävaurioilta ruskettumalla. Usein auringon aiheuttamat vauriot eivät näy iholla heti, vaan vaikutukset voivat näkyä iholla vasta 10-20 vuoden päästä. Ei siis ole yhdentekevää, miten kohtelet ihoasi auringossa nyt, sillä huono ihonhoito todellakin kostautuu vanhempana.

Auringon Uv-säteily vanhentaa siis ihoa huomattavasti. UV-säteily lisää ihossa vapaiden radikaalien toimintaa, jonka myötä ihoon syntyy kroonisia vaurioita. Ihon ennenaikaisen vanhenemisen taustalla ovat molemmat, UVA- ja UVB-säteily. Ihossa olevat fibroblastisolut vaurioituvat auringon uv-säteilyn myötä ja siksi iho rypistyy ja näyttää kuivalta. Näiden solujen tehtävä on valmistaa elastiinia ja kollageenia ja siksi pitkän auringolle altistumisen ansiosta elastiinin ja kollageenin laatu ja tuotanto heikkenevät. Aurinko myös paksuntaa ihoa, jolloin ihon väri voi muuttua helposti ruman kellertäväksi. Valitettavan usein ruskettumisen ja auringonpalvonnan sivuvaikutuksena on kuitenkin ihosyöpä, joka voi kehittyä iholla hyvinkin salakavalasti. Auringossa tulee olla varovainen myös tiettyjen lääkkeiden kanssa, sillä jotkin lääkeaineet tekevät ihosta erityisen herkän auringolle ja näitä on esimerkiksi jotkin aknelääkkeet, tulehduskipulääkkeet, antibiootit, verenpainelääkkeet sekä sienilääkkeet.

Aurinkoihottuma

Aurinko saattaa aiheuttaa myös aurinkoihottumaa (toisin sanoen sisäsyntyistä valoihottumaa), josta itse ainakin kärsin silloin tällöin. Usein valoihottuman aiheuttaa auringon UVB-säteily ja sen jälki voi muistuttaa paljolti allergista kutisevaa ihottumaa. Onneksi allergialääkkeet ja kortisonivoiteet auttavat valoihottumaan jonkin verran. Nykypäivänä on myös kehitetty aurinkoihottuman ehkäisyyn erikoistuneita aurinkovoiteita. Vaiva saattaa monilla helpottaa jo alkukesästä ensimmäisten aurinkoaltistumisten jälkeen. 

Toinen aurinkoihottuman muoto on valokosketusreaktio (eli ulkosyntyinen valoihottuma), jossa jotkin kosmeettiset aineet reagoivat UVA-säteilyn kanssa ja siitä syntyy iholle ihottumaa. Omalla kohdallani tämänlaisen reaktion saa aikaan jotkut tietyt aurinkosuojatuotteet, sekä esimerkiksi hajuvedet.

Vastuullista auringonottoa ihon suojaamisella

Aurinkosuojatuotteiden valikoimista löytyy niin kemiallisia filttereitä kuin fysikaalisia vaihtoehtojakin. Usein on saatettu myös yhdistää molempien filttereiden tehot, jotta iho saadaan suojattua auringolta mahdollisimman hyvin. 

Fysikaaliset UV-filtterit muodostavat ihon pinnalle peilimäisen suojakalvon, jonka avulla ne heijastaa UV-säteitä pois iholta. Fysikaalisessa aurinkosuojassa suojausteho tulee usein esimerkiksi titaanidioksidista tai sinkkidioksidista. Tuotteen teho alkaa käytännössä heti, kun se on levitetty iholle. Jos haluaa tuotteen, joka sisältää ainoastaan fysikaalisen filtterin, on helppo valita esimerkiksi luonnonkosmetiikan puolelta jokin tuote, sillä luonnonkosmetiikan aurinkosuojatuotteissa on sallittu vain fysikaaliset UV-filtterit. 

Kemiallisia filttereitä sisältävän tuotteen teho taas perustuu ihoon imeytyviin ainesosiin.  Kemialliset filtterit muuttavat auringon uv-säteilyn iholla lämpösäteilyksi.

On myös olemassa kasvoille ja vartalolle erikseen tehtyjä aurinkotuotteita. Usein kasvoille tarkoitettuun aurinkosuojavoiteeseen on lisätty erilaisia C- ja E-vitamiinijohdannaisia, jotka vaikuttavat antioksidanttisesti ihoon. Kasvojen aurinkovoiteissa saattaa olla myös enemmän UVA-suodattimia, jotka hidastavat ihon ennenaikaista vanhenemista. Kasvotuotteet tehdään myös koostumukseltaan kevyemmiksi, jotta niiden käyttömukavuus olisi hyvä esimerkiksi meikin alla.

Tulee myös muistaa, että lapsen iho on todella herkkä auringolle. Pienen lapsen altistuminen auringolle saattaa aiheuttaa myöhemmällä iällä ihosyöpää, joten tämän asian kanssa on oltava todella tarkkana. Apteekissa on esimerkiksi myynnissä myös pienille vauvoille tarkoitettuja aurinkosuojavoiteita, mutta muistutan, että vauvat tulee aina ensisijaisesti suojata auringolta vaatteilla, sekä pitämällä poissa suorasta auringonpaisteesta. 

Henna Mäkitalo