Ihonhoidon A B C

Rentouttava kasvohieronta.

Iho on suurin elimemme painaen keskimäärin 3,6 kg ja peittäen n. 2 neliömetrin pinta-alan. Iho uusiutuu neljän viikon jaksoissa. Nuoremmilla uusiutuminen voi olla hieman nopeampaa ja ikääntyessä taas hitaampaa. Ihon tärkeimpiä tehtäviä on suojata meidän sekä asiakkaidemme kehoa ulkoisilta tekijöiltä (bakteerit, virukset, saasteet, auringonvalo ym.). Iho toimii myös kehon lämmönsäätelijänä ja suurena aistielimenä, joka kertoo meille esim. kosketuksen voimakkuudesta tai varoittaa terävästä osumasta. Iholla on myös tärkeä osansa D-vitamiinin tuotannossa. Iho toimii tukikudoksena keholle. Ilman sitä olisi vaikea pysyä ns. kasassa tai ilmehtiä kasvoilla erilaisia tunnetiloja.

Iho on suurin elimemme painaen keskimäärin 3,6 kg ja peittäen n. 2 neliömetrin pinta-alan. Iho uusiutuu neljän viikon jaksoissa. Nuoremmilla uusiutuminen voi olla hieman nopeampaa ja ikääntyessä taas hitaampaa. Ihon tärkeimpiä tehtäviä on suojata meidän sekä asiakkaidemme kehoa ulkoisilta tekijöiltä (bakteerit, virukset, saasteet, auringonvalo ym.). Iho toimii myös kehon lämmönsäätelijänä ja suurena aistielimenä, joka kertoo meille esim. kosketuksen voimakkuudesta tai varoittaa terävästä osumasta. Iholla on myös tärkeä osansa D-vitamiinin tuotannossa. Iho toimii tukikudoksena keholle. Ilman sitä olisi vaikea pysyä ns. kasassa tai ilmehtiä kasvoilla erilaisia tunnetiloja.

Näppylät ihossamme

Ihosta voisi kirjoittaa vaikka ja kuinka, mutta tähän numeroon päätin kirjoittaa iholle ilmestyvistä näpyistä. Moni niistä on varmasti sinullekin tuttu joko omassa tai asiakkaasi ihossa. Lähes jokainen kokee jonkinlaisia ihon epätasapainotiloista johtuvia näppyjä ihollaan jossain vaiheessa elämäänsä. Ihossa on runsaasti hiki- ja talirauhasia. Hien erittyminen on osa lämmönsäätelyjärjestelmää ja merkki aineenvaihdunnan tilasta kehossa. Hien eritykseen vaikuttaa suuresti myös hormonaalinen toiminta. Ihotalin on tarkoitus poistaa ihosta kuona-aineita ja voidella ihon pintaa, jotta iho pysyy joustavana ja kosteutettuna. Suurimmat rauhaset sijaitsevat kainaloiden, jalkapohjien ja sukuelinten alueella. Jos ihotali ei jostain syystä pääse poistumaan rauhasesta, syntyy alueelle paikallinen tulehdus.

Yleisimmät näppytyypit, niiden ehkäisy ja hoito

Mustapää eli avokomedo syntyy iholle, kun sarveisaine tukkii ihohuokosen ja tali ei pääse poistumaan huokosesta. Mustapää erottuu iholla nimensä mukaan mustana pisteenä ja niitä esiintyy lähes kaikilla, erityisesti nenän alueella. Hoidossa ja ennaltaehkäisyssä tärkeää ihon puhdistamisen säännöllisyys ja säännöllinen kuorinta. Ammattilaisina meillä on useita erilaisia keinoja puhdistaa mustapäitä esimerkiksi ultraäänipuhdistuksella tai perinteisellä höyrytyksellä ja mekaanisella puhdistuksella.

 

Valkopää eli umpikomedo erottuu ihosta pienenä kohoumana. Umpikomedossa ihon pinnan sarveisaine on tukkinut ihohuokosen pään, jolloin tali ei pääse purkautumaan ulos. Umpikomedo ei ole kuitenkaan tulehtunut eli siihen ei liity kipua tai punoitusta. Yleisimpiä leuan ja suunpielien alueella. Tulevat parhaiten esiin ihoa hieman venyttämällä. Hoidossa ja ennaltaehkäisyssä on tärkeää ihon kuorinta ja riittävä kosteutus. Yleisin ongelma on vesikosteuden puuttuminen ihossa, jonka saa korjattua helposti oikeanlaisilla kotihoitotuotteilla. Tällaisessa tapauksessa on hyvä siis myydä asiakkaalle kosteuttavat tuotteet kotiin ja ohjeistaa hänelle riittävää kotihoitoa. 

Luufinni eli milium on helmenvaalea, tarkkarajainen näppy ihon pintaosassa. Esiintyy tyypillisesti ryppäinä silmien ympärillä sekä runsaasti myös vastasyntyneillä. Miliumeihin ei liity kutinaa tai muitakaan oireita vaan ongelma on lähinnä kosmeettinen. Kosmetologi voi poistaa kosmeettisesti häiritsevät miliumit steriilillä neulalla esim. kasvohoidon yhteydessä. Miliumien tarkkaa syntysyytä ei tiedetä.

Finni eli papula on kipeä, punoittava näppy ihossa, joka ei ole kuitenkaan vielä muuttunut märkiväksi. Finni syntyy, kun ihotali ei pääse poistumaan ihohuokosesta ja bakteerit alkavat lisääntyä talirauhasessa. Suurimmalla osalla ilmenee finnejä jossain vaiheessa elämää. Yleisimmin murrosiässä hormonien myllertäessä, jolloin hiki- ja talirauhaset aktivoituvat. Finnin syy voi löytyä ulkoisesta tai sisäisestä ärsykkeestä. Ulkoisia ärskykkeitä ovat vääränlaiset ihohoitotottumukset, pöly, lika, saasteet, aurinko ym.

Märkäpää eli pustula tunnetaan parhaiten märkivänä finninä. Märkäpää syntyy finnin tulehtuessa enemmän. Märkäpäät ovat yleensä hyvin kipeitä ja keskellä näkyy kellertävä märkäpää. Näitäkin voi esiintyä yksittäisinä lähes jokaisella. Aknessa märkäpäitä esiintyy isompina ryppäinä. Märkäpäätä olisi hyvä hoitaa samoin kuten finniä eli paikallisesti kuivattavalla täsmätuotteella. Jos märkiviä finnejä alkaa ilmestyä kasvoille enemmän ja yli kahden euron kolikon suuruiselle alueelle, olisi hyvä aika neuvoa asiakasta päivittämään ihonhoitotuotteet juuri hänen iholleen sopivaksi. Samassa on hyvä ohjata asiakkaalle sopiva ihonhoitorutiinin. Tarvittaessa meidän tulee osata arvioida, milloin ihon tila on lääkärin asia, joten ethän hoida hän osaa ohjata sinut ihotautilääkärille.

Kysta muodostuu, kun ihotalirauhasessa tulehdus leviää laajemmalle alueelle ihossa. Tällöin tulehdus on muodostanut onteloita syvemmälle ihoon. Erottuu ihosta laajoina punoittavina alueina, jotka ovat kipeitä ja jättävät usein arpia ihoon. Alueella on usein papuloita ja pustuloita. Kystat liittyvät akneen, joten paras apu löytyy ihotautilääkäriltä. Toki hyvin lieväoireisena ja oikein ajoitettuna myös oikeanlainen kotihoito voi auttaa. Kasvohoidoissa on paljon mahdollisuuksia, miten ongelmaihoa voidaan hoitaa. Jos haluaatuloksia ja tukea kasvohoidosta kotihoidon ohella, on sitouduttava sarjahoitoon.

Mitä ovat ulkoiset ärsykkeet?

Hyvä esimerkki ulkoisesta ärsykkeestä: kerran eräällä nuorella asiakkaallani oli hyvin hoidettu iho ja hän hoiti ihoaan hyvin säännöllisesti ja hyvillä tuotteilla. Ongelmana oli kuitenkin aika ajoin otsan yläosaan ilmestyvät finnit. Asiakasta haastattelemalla kävi ilmi, että hän harrasti jalkapalloa ja käytti
hikipantaa aina pelatessa. Kysyin, tuleeko hikipantaa pestyä usein ja vastaukseksi sain, että
aika harvoin. Iho-ongelmat paranivat, kun asiakas muisti alkaa pestä hikipantaansa säännöllisesti. Eli joskus asiat ovat pienestä kiinni. Muista siis haastatella asiakasta hänen kotihoitotottumuksistaan, mutta myös muusta ihoon liittyvästä esim. harrastuksista.

Mitä ovat sisäiset ärsykkeet?

Sisäiset ärsykkeet ovatkin sitten hankalampia selvittää ja hoitaa. Tunnetuimpia ovat varmasti hormonaaliset vaihtelut kehossa ja ruokavalion merkitys. Toiselle tulee finnejä leuan alueelle kerran kuussa ja toinen saa finnin jo pelkästään herkkullisesta juustolautasesta haaveillessa. Tutkimuksia on kuitenkin asiasta, että joillakin maitotuotteet aiheuttavat akneoireita ihossa. Mutta ennen kuin lähdet hoitamaan isompia iho-ongelmia ruokavaliolla, kehoitan olemaanyhteydessä ihotautilääkäriin.

Mitä eri hoitovaihtoehtoja näpyille on?

Yksittäisen finnin ilmestyessä ihoon on tärkeintä ohjeistaa asiakkaita pitämään näppinsä erossa tulehduksesta. Neuvo siis asiakasta olemaan puristelematta finnejä. Sen sijaan voit ohjeistaa asiakasta kuivattamaan finniä esim. T-puuöljyllä tai ihon epäpuhtauksille erikseen tarkoitetulla täsmätuotteella. Vanhankansan vinkkiä hammastahnasta en suosittele, sillä se on aivan liian jytyä tavaraa iholle ja tässä on oiva väli tehdä taas sitä kuuluisaa lisämyyntiä.

Yleisimmin sarjahoidot ovat 4-6 kerran sarjoja ja niissä voidaan yhdistää useampaa erilaista hoitoa eri kerroilla tukemaan ihon tasapainoa. Kaikkein tärkeintä kuitenkin on oma panokseksi ihonhoitoon ja motivaatiosi hoitaa ihoa päivittäin ja oikeilla tuotteilla. Ilman sitä ei pelkällä kasvohoidolla saada ihmeitä aikaan. Tästäkin minulla on hyvä esimerkki asiakkaasta, jolle aloitettiin happohoito 4-kerran sarjahoitona rosacean (ruusufinnin) hoitoon. Hän oli saanut diagnoosin muutama vuosi sitten ihotautilääkäriltä ja saanut tällöin antibioottikuurin hoidoksi rosaceaan sekä hoitovoiteen. Nyt rosacea oli taas aktivoitunut ja asiakas oli kuullut happohoidoista olevan hyvä apua rosaceaan, joka toki pitää paikkansa.

Asiakas kävi tunnollisesti hoidoissa 1-2 viikon välein ja noudatti hyvin antamiani kotihoito-ohjeistuksia. Kolmannelle hoitokerralle saapuessa huomasin asiakkaan ihon menneen huonompaan suuntaan. Kipeitä pustuloita oli nyt selkeästi enemmän. Haastatellessa asiakasta kävi ilmi, että hän oli vaihtanut puhdistustuotteen ihoa hyvin raa’asti kuivattavaan tuotteeseen. Puhdistustuote oli saanut isoa hypetystä somessa ja asiakas oli mennyt hypetyksen perässä. Onneksi asiakas palasi käyttämään suosittelemiani tuotteita ja jätti kuivattavan puhdistuksen pois. Viimeisellä hoitokerralla iho oli jo selkeästi parempi ja kipeät pustulat olivat hävinneet. Tässä vielä hyvänä muistutuksena, että luota kosmetologiisi ja mikä sopii toiselle ei välttämättä sovi sinulle.

Heidi Ranta
Jalka- ja ihoasiantuntija & journalisti

Olen Heidi Ranta. This Is Beauty:llä vastaan jalkoihin sekä ihonhoitoon liittyvästä sisällöstä.

 

Minulla on oma kauneushoitola Turun Kärsämäessä, LEMPI spa & hoitola. Olen koulutukseltani sairaanhoitaja, SKY-kosmetologi, jalkahoidon at ja hierontaterapeutti. 

 

Ihon- sekä jalkojenhoito on erittäin lähellä omaa sydäntäni ja siksi vastaankin tästä sisällöstä erityisen mielelläni. Haluan tuoda kollegoilleni mahdollisimman monipuolista sisältöä ja samalla oivalluttaa näkemään uusia asioita.